Συναγερμός για τις “κόκκινες” πλατείες του κοροναϊού. Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για ένα ιδιότυπο lockdown σε πάρκα και γειτονιές

Όποιος κυκλοφορεί μετά τις 12 το βράδυ σε ορισμένες τουλάχιστον περιοχές του Λεκανοπεδίου, θα διαπιστώσει ότι σε πολλές πλατείες επικρατεί το αδιαχώρητο από πολίτες, κυρίως νεότερων ηλικιών που μετά τα μπαρ και τα εστιατόρια, συνεχίζουν τη διασκέδαση υπαίθρια, με μπύρες και αλκοολούχα ποτά που αγοράζουν από τα περίπτερα.

Σε ορισμένες, μάλιστα, πλατείες, όπως πχ αυτή της Αγίας Παρασκευής ή της Βαρνάβας, στο Παγκράτι, είναι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο.

Η κατάσταση αυτή έχει θορυβήσει τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες αντιλαμβάνονται ότι το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 12 το βράδυ, έχει προκαλέσει ένα παράπλευρο φαινόμενο, το οποίο μάλιστα είναι πολύ πιο επικίνδυνο.

Σχέδιο για ιδιότυπο lockdown σε πλατείες

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η ΕΛΑΣ έχει καταρτίσει σχέδιο για ιδιότυπο «lockdown» σε πλατείες και πάρκα, ως έσχατο μέσο για την αποφυγή του συνωστισμού πολιτών και για την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά της διασποράς του κοροναϊού που είναι σε ισχύει από χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες  στη ΓΑΔΑ συζητήθηκαν διάφορα μέτρα, με

Μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα εξής:

  • Ομάδες έκτακτου αποσυγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφτάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.
  • Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.
  • Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.
  • Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.
  • Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.
  • Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά πλατείες και χώρους, όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μην δίνουν οινοπνευματώδη μετά τις 12.