Δέκα χρόνια του Ήλιου μέσα σε μία ώρα με 425 εκατομμύρια φωτογραφίες – Το επικό timeplase της NASA (Βίντεο)

Για άλλη μία φορά η NASA ενθουσιάζει ολόκληρο τον κόσμο, με ένα καθηλωτικό timelapse του ήλιου, με 425 εκατομμύρια φωτογραφίες από το 2010 έως και το 2020.

Το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA  παρακολουθεί τον Ήλιο χωρίς διακοπή από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι και φέτος τον Ιούνιο.

Σε τροχιά στο διάστημα γύρω από τη Γη, το SDO έχει συγκεντρώσει 425 εκατομμύρια εικόνες υψηλής ανάλυσης του Ήλιου, συγκεντρώνοντας 20 εκατομμύρια gigabytes δεδομένων τα τελευταία 10 χρόνια.

Αυτές οι πληροφορίες έχουν επιτρέψει “αναρίθμητες νέες ανακαλύψεις για τις λειτουργίες του Ήλιου” σύμφωνα με τη NASA.

Με μια “τριάδα οργάνων”, το SDO καταγράφει μια εικόνα του Ήλιου κάθε 0,75 δευτερόλεπτα. Το όργανο Atmospheric Imaging Assembly (AIA) συλλαμβάνει εικόνες κάθε 12 δευτερόλεπτα σε 10 διαφορετικά μήκη κύματος φωτός.

Αυτό το 10ετές timelapse προβάλλει φωτογραφίες που έχουν ληφθεί σε μήκος κύματος 17,1 νανόμετρα, το οποίο είναι ένα ακραίο υπεριώδες μήκος κύματος που δείχνει το πιο απομακρυσμένο ατμοσφαιρικό στρώμα του Ήλιου – την κορώνα.

Συγκεντρώνοντας μία φωτογραφία κάθε ώρα, το βίντεο συμπυκνώνει μια δεκαετία του Ήλιου σε μόλις 61 λεπτά!

Το βίντεο δείχνει την άνοδο και την πτώση της δραστηριότητας που εμφανίζεται ως μέρος του 11ετούς ηλιακού κύκλου του Ήλιου και αξιοσημείωτων γεγονότων, όπως η διέλευση πλανητών και εκρήξεων. Τα σκοτεινά καρέ στο βίντεο προκαλούνται από τη Γη ή τη Σελήνη καθώς περνούν μεταξύ του διαστημικού σκάφους και του Ήλιου. Μια μεγαλύτερη διακοπή το 2016 προκλήθηκε από ένα προσωρινό πρόβλημα με το όργανο AIA που επιλύθηκε με επιτυχία μετά από μια εβδομάδα.

Η NASA ζήτησε από τον μουσικό Lars Leonhard να συνθέσει ένα κομμάτι που θα συνοδεύει το βίντεο, το οποίο ο συνθέτης του ονόμασε “Solar Observer”.