Κορονοϊός: Ελέγχους κατ’ οίκον από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Συμφωνία συνεργασίας υπογράφουν σήμερα ο ΕΟΔΥ και ο ΙΣΑ για την δραστηριοποίηση 10 κινητών ομάδων που θα λαμβάνουν δείγματα για ελέγχους από τα σπίτια.

Άμεσα ξεκινούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι κατ’ οίκον από τις 10 Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι που στελεχώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας, θα υπογράψουν Σύμφωνο το οποίο θα επικυρώνει τη συνεργασία Περιφέρειας Αττικής και ΙΣΑ με τον ΕΟΔΥ.

Επισημαίνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση των 26 ατόμων που θα στελεχώσουν τις ομάδες στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ.
Οι κινητές ομάδες πρόκειται παρουσιαστούν στο πλαίσιο εκδήλωσης σήμερα Τρίτη 12 Μαΐουστο Ζάππειο Μέγαρο

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη,  «Στόχος μας είναι να συνδράμουμε και να ενισχύσουμε, με εξειδικευμένο τρόπο, την εθνική προσπάθεια για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στην επιδημία»
Η εκπαίδευση του εξειδικευμένου προσωπικού, που θα επανδρώσει τις Κινητές Oμάδες Επισκέψεων στο Σπίτι (ΚΟΕΣ), του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Επιχειρησιακού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ.

Στην εκπαίδευση συμμετείχαν 26 άτομα ιατρικό νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που θα συνεργαστούν για το σημαντικό αυτό εγχείρημα.
Το αντικείμενο της εκπαίδευσης περιλάμβανε διαδικασίες όπως, η λήψη δείγματος ρινοφάρυγγα, η διαδικασία ένδυσης και απένδυσης κ.τ.λ. Συζητήθηκε επίσης η διαδικασία τυχαιοποιημένης επιλογής δειγμάτων, με βάση το στρατηγικό επιδημιολογικό σχέδιο του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής ΕΡΜΗΣ.

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, δήλωσε τα εξής:
«Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση του προσωπικού που θα στελεχώσει τις Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι (ΚΟΕΣ) βάση του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΡΜΗΣ της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ. Η εξειδικευμένη ομάδα ιατρών και νοσηλευτών που θα εργαστεί στο σημαντικό αυτό εγχείρημα αποτελεί πρότυπο για Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα συνεργαστούμε με τον ΕΟΔΥ για τη θωράκιση της χώρας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Στόχος μας είναι να συνδράμουμε και να ενισχύσουμε, με εξειδικευμένο τρόπο, την εθνική προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη προάσπιση της υγείας των πολιτών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ενεργοποιήσει περί τις 40 Κινητές Ομάδες Υγείας, οι οποίες πραγματοποιούν για την ώρα ελέγχους σε κλειστές δομές και δεν έχουν ξεκινήσει ελέγχους κατ’ οίκον. Η περιοχή της Αττικής έχει ιδιαίτερη σημασία για επιδημιολογικούς σκοπούς, καθώς συγκεντρώνει πάνω από το 60% των συνολικών κρουσμάτων και φυσικά εδώ ελοχεύει και ο μεγαλύτερος κίνδυνος διασποράς.

Πηγή: Healthmag.gr