Ξεκινούν να δέχονται κοινό εκ νέου οι αρχαιολογικοί χώροι

Σακελλαροπούλου από Ακρόπολη: Με τη φροντίδα των πολιτιστικών μας μνημείων, θα σηκωθούμε όλοι λίγο ψηλότερα

Οι αρχαιολογικοί χώροι ξεκινούν εκ νέου να υποδέχονται το κοινό, σηματοδοτώντας έτσι την επανέναρξη των πολιτιστικών υποδομών μετά το lock down. Πρόκειμένου να σηματοδοτήσουν τη σημασία του Πολιτισμού και της απόδοσης των αρχαιολογικών χώρων στους πολίτες μετά την κρίση της πανδημίας, επισκέφτηκαν το πρωί την Ακρόπολη η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

“Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και ταυτόχρονα, μετά από καιρό είναι διαθέσιμοι και πάλι στο κοινό οι αρχαιολογικοί μας χώροι. Είναι μια σχεδόν συμβολική σύμπτωση. Από τη μια ο ψηφιακός εορτασμός της ημέρας, όπως τον αποφάσισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων προσαρμοζόμενο στις εξαιρετικές συνθήκες, τις οποίες όλοι ζούμε, και, από την άλλη, μια ελεύθερη περιήγηση στους ανοιχτούς επισκέψιμους τόπους, που σφράγισαν την ιστορία και την τέχνη των προγόνων μας. Είναι μια γόνιμη συμπόρευση γιατί μέσω των ηλεκτρονικών μέσων μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα και αντικείμενα ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα, με τον παραδοσιακό τρόπο μπορούμε να επικοινωνούμε, να αλληλεπιδρούμε στα τεκμήρια του παρελθόντος”, δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε :

“Επισκέφτηκα πριν λίγο, με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη την Ακρόπολη, αυτό το παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο, το κάλλος και η αρμονία του οποίου έχουν εμπνεύσει και θα συνεχίσουν εσαεί να εμπνέουν ολόκληρο τον κόσμο. Τα μάρμαρα έλαμπαν στον ήλιο, όπως στον στίχο του Γιώργου Σεφέρη. Και με την φροντίδα στα μοναδικά πολιτιστικά μας μνημεία, με την αγάπη και αναγνώριση στην διαιώνια αξία τους και την αυστηρή βέβαια τήρηση των υγειονομικών μέτρων, θα σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα”, κατέληξε η Πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι  η Ακρόπολη, η Αρχαία Αγορά, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, η Δωδώνη, το Ασκληπιείο Επιδαύρου και πολλές δεκάδες άλλοι αρχαιολογικοί χώροι είναι επισκέψιμοι από σήμερα, σηματοδοτώντας έτσι ένα πρώτο βήμα για την «επανέναρξη» των πολιτιστικών υποδομών μετά την κρίση με τον κοροναϊό.

Οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με διευρυμένο θερινό ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.